De Keiler

De Nunspeetse Keiler

In 2023 wordt voor de 26e keer gestreden om de Nunspeetse Keiler. Teams van vijf sporters gaan voor de 26e keer met elkaar de strijd aan om de fel begeerde Keiler. Tijdens de wedstrijd die bestaat uit samen intensief hardlopen, mountainbiken én een hele serie behendigheidsproeven komt het aan op teamsport. 

Want, niets is mooier dan een dag samen sporten in de wetenschap dat je daar ook anderen mee helpt, omdat jouw inspanning ten goede komt aan een goed doel.

Schrijf je snel in, want vol=vol. Vorig jaar heeft de wedstrijdleiding de limiet gesteld bij een deelname van vierenzestig teams, waarbij de Heren recreantenklasse en de Heren Sportklasse ook een maximaal aantal deelnemende teams kende. 

Wedstrijd van het jaar

Wat is er nu mooier dan met je eigen team een prestatie van wereldformaat neer te zetten. Waarbij het niet alleen gaat om uithoudingsvermogen, maar ook om samenwerking en tactiek. Want dat is de Keiler.

Teams van vijf personen, een coach en eventueel een verzorg(st)er, binden de onderlinge strijd aan om het bezit van de Nunspeetse Keiler. Het parcours bestaat uit een soort klaverblad van vier lussen. Het hart wordt gevormd door het Marktplein van Nunspeet. Er zijn twee fietslussen en twee looplussen. Deze lussen moeten afwisselend fietsend en hardlopend worden afgelegd, waarbij onderweg circa vijftien behendigheidsproeven moeten worden uitgevoerd.

Er zijn drie klassementen, verdeeld over mannen- en vrouwenteams. Recreanten fietsen per lus ongeveer elf kilometer en leggen in een looplus zo’n zeven kilometer af. Inclusief de proeven betekent dat al gauw een uur keihard sporten per lus. Na het finishen van een lus krijgt het team vijftien minuten de tijd om te ontspannen. Daarna valt alweer het startschot voor de volgende lus. Na pakweg vijf uur afzien komt het team over de finish.

Deelnemers aan het wedstrijdklassement zullen er nog een schepje bovenop moeten doen. Zij fietsen per lus ongeveer 21,5 kilometer en zien in een looplus pas na zo’n tien kilometer de finishlijn verschijnen. Daar komt nog bij dat sommige proeven nog pittiger zijn dan die voor de recreanten. Een marathon is er niets bij!

Ook is er weer de sportklasse, die de looplus van de recreanten combineert met de fietslussen van de wedstrijdklasse. Een klasse die dus qua zwaarte tussen de recreanten- en wedstrijdklasse in zit.

Van en voor Nunspeters

Veel sporters doen al heel veel jaren mee aan de Keiler. Vaak ook met dezelfde teamsamenstelling. Er groeien complete vriendschappen uit. Geen wonder als je bedenkt dat het bij de Keiler niet alleen om de dag zelf gaat. Menig team bereidt zich voor en traint een deel van het jaar samen. Niet alleen voor de conditie maar ook om de onderlinge samenwerking en de teamontwikkeling te verbeteren. Want alleen dan heb je een kans om hoog in het klassement te eindigen.

Denk overigens niet dat de routiniers een voordeel hebben ten opzichte van debuterende sporters. De organisatie wijzigt elk jaar opnieuw lussen en proeven.

De Keiler brengt voor veel sporters en sponsoren gezelligheid en onderlinge contacten. Want er over kletsen is natuurlijk ook heel leuk. Zeker omdat de Keiler echt iets van Nunspeet is, hoewel er ook teams van buiten Nunspeet meedoen, vaak wel met een link naar één van de kernen van Nunspeet. Met dus vooral sporters, sponsoren, bedrijven, ondersteunende verenigingen en vrijwilligers uit Nunspeet en de directe omgeving. Die dankzij de Keiler allemaal met elkaar verbonden zijn. Niet alleen hardlopend en op de mountainbike, maar ook gewoon in het dorp of op dat feestje waar ze elkaar ontmoeten. De Keiler geeft daarmee veel sociale binding tussen al die mensen en organisaties.

Ook sommige bedrijven zetten zich in als vrijwilligers. Sporters krijgen hulp bij fietspech en kunnen worden gemasseerd door professionele fysiotherapeuten. En natuurlijk is het Rode Kruis aanwezig voor assistentie als het écht nodig mocht zijn.

Tot in de late uurtjes

Om ongeveer half vijf finisht het laatste team. De wedstrijd zit er dan op, maar de Keilerdag nog lang niet. Want in de Multifunctionele Accommodatie Veluvine is ’s avonds om 19.00 uur de prijsuitreiking, gevolgd door een spetterend feest. Waarbij natuurlijk alle sporters, sponsoren en zeker ook alle vrijwilligers aanwezig zijn. De winnaars van iedere klasse ontvangen een kopie van het bekende Keilerbeeld op het Stationsplein. Voor alle sporters, vrijwilligers, sponsoren is de Veluvine open vanaf 17.00 uur. Voor iedereen is er een maaltijd en een drankje. Ook dat is onderdeel van de Keilerdag.

Nieuwsbrief

In de aanloop naar de Keiler publiceren we met regelmaat online-nieuwsbrieven. Leuk om te lezen, maar ook handig omdat je wordt geattendeerd op (gezamenlijke) trainingsmogelijkheden, instructies en weetjes voor de wedstrijd.