Wat is er nu mooier dan met je eigen team een prestatie van wereldformaat neer te zetten. Waarbij het niet alleen gaat om uithoudingsvermogen, maar ook om samenwerking en tactiek. Want dat is de Keiler.
Teams van vijf personen, een coach en eventueel een verzorg(st)er, binden de onderlinge strijd aan om het bezit van de Nunspeetse Keiler. Het parcours bestaat uit een soort klaverblad van vier lussen. Het hart wordt gevormd door het Marktplein van Nunspeet. Er zijn twee fietslussen en twee looplussen. Deze lussen moeten afwisselend fietsend en hardlopend worden afgelegd, waarbij onderweg circa vijftien behendigheidsproeven moeten worden uitgevoerd.
Er zijn drie klassementen, verdeeld over mannen- en vrouwenteams. Recreanten fietsen per lus ongeveer elf kilometer en leggen in een looplus zo’n zeven kilometer af. Inclusief de proeven betekent dat al gauw een uur keihard sporten per lus. Na het finishen van een lus krijgt het team vijftien minuten de tijd om te ontspannen. Daarna valt alweer het startschot voor de volgende lus. Na pakweg vijf uur afzien komt het team over de finish.
Deelnemers aan het wedstrijdklassement zullen er nog een schepje bovenop moeten doen. Zij fietsen per lus ongeveer 21,5 kilometer en zien in een looplus pas na zo’n tien kilometer de finishlijn verschijnen. Daar komt nog bij dat sommige proeven nog pittiger zijn dan die voor de recreanten. Een marathon is er niets bij!
Ook is er weer de sportklasse, die de looplus van de recreanten combineert met de fietslussen van de wedstrijdklasse. Een klasse die dus qua zwaarte tussen de recreanten- en wedstrijdklasse in zit.